اغلب والدین به خصوص انان که به فرزندشان  شیر مادر می دهند نگرانند که کودکشان به اندازه کافی دفع مدفوع ندارد که معمولا مشکلی نیست و نیاز به بررسی ندارد

 کودکان شیر خشک خواراغلب اکثر روزها یک بار دفع انجام می دهند  اما این مسئله در کودکان شیرمادر خوار به سن کودک وابسته است .

به طوریکه عدم دفع مدفوع حداقل یکبار در روز طی ماه اول تولد بمنزله عدم تغذیه کافی کودک است. پس از ان ممکن است چند روز یا حتی یک هفته  کودک تحت تغذیه با شیر مادر مدفوع دفع نکند که جای نگرانی نیست

حال اگر مشخص شد که کودکتان مبتلا به یبوست است می توان یک سیب کوچک یا ابمیوه  گلابی را امتحان کنید  از انجا که شکر موجود در ابمیوه به خوبی هضم نمی شود لذا موجب شل شدن مدفوع می شود .

برخی پزشکان شربتهایی را به والدین پیشنهاد می کنند که باید توجه کنید تنها تحت نظر پزشک استفاده شود چون مصرف بیش از حد ان می تواند موجب اسهال کودک شود که یکی از موارد بسار مهم در دوران کودکی می باشد

حال اگر کودک به سنی رسیده که می تواند غذای کمکی استفاده کند می توانید به راحتی از میوه و سبزیجات استفاده کنید  و در صورتی که به مواد غذایی جواب نداد و کودک دچار ناراحتی باشد حتما به پزشک مراجعه نمایید

 

نامتقارن بودن شکل سر نوزاد مهم است؟

چه چیزی باعث نامتقارن بودن سر نوزاد می شود؟

علل بروز عدم تقارن و بد کلی سر نوزاد:

سر نوزاد گاهی بر اثر زایمان دچار تغییر شکل هائی می شود؛ و یا حتی پس از تولد نوزاد بدلیل قرار گرفتن مداوم نوزاد در یک حالت به مدت طولانی، سر دچار عدم تقارن می شود. شما قسمتی از سر نوزاد را که نرم است می توانید از سایر نقاط با فشار بسیار کم تشخیص دهید. در این قسمتها که جمجمه هنوز در آن کامل شکل نگرفته است باعث می شود تا سر کودک در هنگام زایمان بتواند از مجرای زایمان عبور کند. همچنین باعث می شود که مغز کودک که به سرعت در حال رشد است فضای کافی برای رشد را داشته باشد. سعی کنید سر نوزاد را در پوزیشن های مختلف قرار دهید تا باعث بروز ناصافی در سر نوزاد نشود.

در فشاری که بر اثر قرار گرفتن سر بر روی زمین به سر وارد می شود هیچگونه آسیبی به مغز کودک نمی رساند و هیچ دخالتی در رشد و تکامل کودک نخواهد داشت. اگر شما زمان زیادی را صرف نگرانی های بیهوده کنید آنگاه از مادر و پدر شدن خود لذت نخواهید برد.

راهکار بهبود شکل سر نوزاد:

ولی به خاطر داشته باشید که اگر سر کودک را برای مدت طولانی به یک جهت قرار دهید ممکن است باعث بروز سندروم سر صاف در کودک گردد. بهتر است در مواقعی در روز بجای قرار دادن نوزاد به پشت، نوزاد را به روی شکم قرار دهید. سعی کنید برای شروع فقط چند دقیقه این کار را انجام دهید.

بهترین روش برای جلوگیری از عدم تقارن سر نوزاد

بهترین روش برای جلوگیری از بروز عدم تقارن کج و کوله بودن سر نوزاد آنست که از ابتدا نوزاد را عادت دهید تا به جهت های مختلفی بتواند بخوابد، به این ترتیب فشار به قسمتهای مختلف سر به یک اندازه وارد می شود و از صاف شدن یک قسمت سر جلوگیری بعمل می آید.

منبع : وبسایت دکترهمه

مصرف میان وعده های سالم در رشد و تکامل کودکان و برخورداری از وزن نرمال بسیار تاثیرگذار است

خوب صرفنظر از میوه ها که مقدارزیادی فیبر،ویتامین c ،مقدار کم چربی وشکر افزودنی دارند غذاهای دیگری هم هستند که با آرامش خیال می توان به کودکان ونوجوانان داد که شامل :

- سیب،موز،انگور،پرتغال ، هندوانه وتوت فرنگی

- میوه های خشک مثل : کشمش ، آلو سیاه البته بدلیل ماهیت چسبنده آن و امکان پوسیدگی دندان پس آن باید مسواک زد

- میوه های کنسروی که در آب حل شده اند و یا شیرینی کمی داشته باشند

-سبزیجات خام مانند هویج ، کرفس ، کاهو ،

- لبنیات کم چرب مانند پنیر ،ماست و ترکیبات دیگر آنها

- میان وعده های غلات مانند: غلات صبحانه ای ، کراکر، چیپس پخته ، پاپ کورن و چوب شور

منبع : وبسایت دکترهمه

اگر در روزهای اول پس از تولد، متوجه رنگ زرد پوست، چشم و ضعف در کودک خود شدید به پزشک مراجعه کنید

زردی در ابتدا ممکن است صورت فرد را در برگیرد و سپس سینه، شکم و سپس پاها را در بر می گیرد. کودکی که مبتلا به زردی است را می توان از روی رنگ زرد چشمانش تشخیص داد.

یکی از آزمایشات زردی اینست که با انگشت خود روی نوک بینی کودک فشار دهید اگر دست خود را برداشتید و همچنان زرد به نظر برسد آنگاه می توانید تا حدی به بروز زردی در کودک اطمینان یابید.

اما بهتر است حتما به پزشک متخصص کودکان و نوجوانان مراجعه نمائید تا با تشخیص پزشک نسبت به درمان آن اقدام نمائید.

اگر زردی نوزاد تشخیص داده نشود می تواند باعث بروز صدمات مغزی در نوزاد گردد.

بهتر است که والدین این موضوع را جدی گرفته و در صورت مشاهده ی علائمی مانند تغییر رنگ در ادرار، بی اشتهائی، بی قراری حتماً برای بررسی بروز زردی به پزشک مراجعه نمایند.

راههای درمان شامل فوتوتراپی، تزریق آنتی بادیها و تعویض خون نوزاد می باشد که بسته به شدت زردی و شرایط نوزاد از هر یک از این درمانها بر طبق نظر پزشک نوزاد استفاده می شود.

منبع: وبسایت دکترهمه

 

بند ناف نوزاد تازه متولد شدده در حدود 2 تا 3 هفته پس از تولد بخودی خود می افتد.

عملکرد بندناف:

در طول بارداری، بند ناف مواد غذائی و اکسیژن را به جنین می رساند. پس از تولد جنین دیگر نیازی به بند ناف ندارد. بند ناف که رابط بین مادر و نوزاد است هنگام زایمان بریده می شود و بند ناف متصل به جنین، تا دو یا سه هفته پس از زایمان به شکل کلیپس شده به نوزاد متصل است و سپس خود بخود از نوزاد جدا می شود.

رنگ آن از تقریباً سفید رنگ به رنگ مشکی در می آید.

تا زمانیکه بند ناف از نوزاد جدا شود به موارد زیر دقت نمائید.

سعی کنید محل اتصال بند ناف را تمیز نگه دارید.

از رسیدن مدفوع به آن اجتناب کنید.. تحقیقات جدید نشان داده اند که فقط از آب ساده برای تمیز کردن آن استفاده کنید. و حتی تمیز نکردن آن و رها کردن آن به حال خودش بهتر است.

سعی کنید بندناف را خشک نگه دارید.

سعی کنید بند ناف در معرض هوا قرار گیرد. و سعی کنید پوشک نوزاد را کمی پائینتر از بند ناف ببندید و جوری نوزاد را لباس بپوشانید که گردش هوا در آن صورت گیرد.

اجازه دهید تا بند ناف به خودی خود جدا شود و از دستکاری آن بپرهیزید.

پس از جدا شدن بند ناف، نوزاد را در وان با اسفنج ساده بشوئید.

البته ممکن است در هنگام جدا شدن مقدار کمی نیز خون در اطراف آن دیده شود. در صورت کم بودن مقدار خون نگران نشوید اما اگر میزان آن زیاد بود حتماً به پزشک مراجعه کنید.

منبع: وبسایت دکترهمه

 
 
امروزه چاقی و اضافه وزن از مشکلات اساسی کودکان و بالغین به شمار می آید
 

چاقی  یا تغذیه بیش ازحد  به تجمع  چربی در زیر پوست و سراسر بدن گفته می شود. این مسئله ، امروزه بعنوان یکی از معضلات بهداشتی جهان شناخته شده است و به همین منظور کلینیکهای مختلفی جهت پیشگیری و درمان این بیماری تاسیس شده اند .

البته باید توجه داشت که نباید کودک با استخوانبندی درشت  را  کودک چاق نامید .

چاقی معمولا  در نتیجه خوردن بیش از حد  غذا و یا  فعالیت کمتر از حد  بروز می کند. البته مسئله ژنتیک را نیز نباید از یاد برد زیرابعضی از کودکان استعداد چاقی را از خانواده خود به ارث می برند. این افراد با وجود مصرف میزان مشابه موادغذایی و برخورداری از رژیم های غذایی یکسان با کودکان نرمال، با  ذخیره بیشتر کالری به عنوان چربی مواجهند .

چاقی بیماری است که  می تواند به بسیاری از بیماریهای  دیگر از جمله دیابت، فشار خون بالا و آسم منجر شود. در واقع، با افزایشچاقی در دوران کودکی، پزشکان  امروزه به طور نگران کننده ای  شاهد افزایش  میزان فشار خون بالا ، کلسترول بالا و دیابت در کودکان و نوجوانان هستند .

وضعیت چاقی با گذر زمان تمایل به وخامت بیشتر داشته و به نظر می رسد خواست بیمار همراه با  تغییر عادات فعالیت و رژیم غذایی می تواند در کاهش سرعت پیشرفت بیماری و توقف ان تاثیرگذار باشد .

لازم است بدانید که  30 دقیقه ورزش روزانه برای فرزند شما چه  کودک  باشد و چه  نوجوان ضروری است. زیرا درمان چاقی معمولا بسیار دشوار است چرا که شامل تغییر دائمی روش تغذیه و ورزش بوده و معمولا موفقیت نیازمند تغییر عادات غذایی و سبک زندگی کل  خانواده است .

از ان رو که پیشگیری بهتر از درمان است به نظر می رسد آموزش از کودکی بتواند در پیشگیری از عوارض ناشی از چاقی کمک کننده باشد
 

یکی از جالب ترین و از سویی ناشناخته ترین پدیده ها برای والدین جوان ، زمان شروع و انتخاب اولین غذای جامد در شیرخوار است . از اینرو برای مواجهه آسانتر با این پدیده ، مطالعه نوشتار زیر به تمام والدین گرامی توصیه می شود .

ا لف – چه زمانی غذای جامد را باید به کودک آشنا نمود ؟ زمان شروع غذای کمکی ( یا جا مد ) بستگی به آمادگی شیر خواران دارد . بچه ها عموما در سنین 4 تا 6 ماهگی پذیرای آن خواهند شد . تا آن زمان شیر مادر و شیر خشک تنها منبع غذایی آن ها محسوب می شود.دستگاه گوارش شیر خواران عموما در 6 ماهگی آماده مصرف غذاهای جامد است .

انتظار 6 ماهه باعث کاهش میزان واکنش های غذا یی خواهد شد چون شروع زود رس احتمال آلرژی را افزایش می دهد .

چگونه می توان از آمادگی کودک برای پذیرش غذای کمکی آگاه گردید ؟

نشانه های آمادگی به قرار زیر هستند :

1. کنترل سر : یعنی کودک توانایی حفظ سر خود در وضعیت عمودی را دارد ( به اصطلاح گردن می گیرد)

2. بازتاب (رفلکس) بیرون زدن از دهان را از دست داده باشد .برای خوردن غذا ، شیر خوار باید غذا را در دهان نگه دارد و سپس قورت دهد کودکان با سن پایین تر بدلیل آنکه اغلب زبان خود را بیرون می دهند موفق به چنین کاری نمی شود .

3. حرکت جویدن : دهان و زبان شیر خوار همزمان با دستگاه گوارش آن ها تکامل می یابد . و یکی از نشانه های آمادگی برای بلع ( قورت دادن ) غذا ، کمتر شدن ریزش آب دهان آنها ست.بعضی از بچه ها درست همزمان با آمادگی بلعیدن ، دندان هم در می آورند .

4. وزن مناسب : اغلب شیر خواران با 2 برابرشدن وزن زمان تولد ( حدود 6 تا 7 کیلوگرم ) این آمادگی را پیدا می نمایند.

5. افزایش اشتها : علیرغم مصرف 8 تا 10 بار شیر مادریا شیر خشک هنوز گرسنه به نظرمی رسد.

6. به خوردن والدین با علاقه و کنجکاوانه می نگرد . یعنی از پر کردن قاشق تا زمان بلعیدن غذای شمارا با دیده باز نعقیب می نماید .

به طورمعمول زمان شروع غذای کمکی بر اساس توصیه آکادمی کودکان ایالت متحده آمریکا در 6 ماهگی است

پ - چگونه باید غذای جامد را به شیرخوارآشنا نمود ؟ بعنوان یک قانون کلی اولین غذا باید برنج باشد چون فاقد پروتئین گلوتن موجود در غلات دیگر است (چون از همه انواع دیگر غذا آلرژی یا حساسیت کمتری ایجاد می نماید) . ابتدا باید به او شیر داد و سپس یک تا 2 قاشق از آرد برنج با مقادیر کافی شیر مادر یا شیر خشک به شکل فرنی رقیق در آید .

باید حتما از قاشق هایی که حالت لاستیکی ( نرم )دارند استفاده نمود تا مانع از آسیب به لثه ها شد . با مقادیر بسیار کم فرنی بر روی نوک قاشق شروع کنید .

اگر شیر خوار تمایلی به خوردن نشان نداد به او فرصت دهید تا غذا را مزه نموده و ببوید تا آماده خوردن آن گردد .

منبع: وبسایت دکتر همه کلیک کنید

محاسبه گر "ضربان تندرستی همه "(کلیک کنید)

محاسبه گر "ضربان تندرستی همه "، یک محاسبه گر اینترنتی آنلاین جهت پیش بینی میزان خطر ده ساله ابتلا به بیماری قلبی عروقی ناشی از تصلب شرائین در افراد 20 سال و بالاتر می باشد. این ابزار براساس مطالعه گسترده و معتبر فرامینگهام با هدف، کمک به کاهش خطرات بیماریهای قلبی (تصلب شرائین یا آترواسکلروز: ASCVD *) ساخته شده و مورد تایید انجمن قلب آمریکا است.

 
 
 
 
 
 

دیدگاه علمی درموردختنه شیرخواران

آکادمی متخصصین کودکان آمریکا معتقداست که ختنه فواید ومزایا زیاد ودرعین حال خطراتی دارد

آکادمی متخصصین کودکان آمریکا، The American Academy of Pediatrics معتقداست که ختنه فواید ومزایا زیادی داردالبته باخطراتی هم همراه است .مطالعات و شواهد اخیر علمی فواید بهداشتی آن رااز خطرات آن بیشترمیدانند ولی باید والدین برای اینکارتوجیه شوند. هنوز شواهدعلمی آنقدرقوی نیستند که ختنه پسران را، بتوان بصورت روتین(مثلا مانند واکسیناسیون)انجام داد.

بنابراین انجمن متخصصین کودکان آمریکا تصمیم گیری درمورد ختنه را به عهده والدین والبته با مشورت متخصص کودکان می گذاردتابادرنظرگرفتن نیازهای بالینی(فوایددرمانی)،مذهبی ،فرهنگی واجتماعی ختنه رابرای فرزندشان انجام دهند

متخصص کودکان شما درموردفواید، خطرات و نوع بی دردی درحین ختنه می تواند اطلاعات بااهمیتی دراختیارتان قراردهد.

منبع: وبسایت دکترهمه

رشد و تکامل گفتاری و نوشتاری در کودکان

به خاطر داشته باشید که سرعت رشد در هر کودکی متفاوت است،اما دانستن اصول اولیه می تواند کمک کننده باشد

نوزادان و کودکان (تا یک سالگی)

کودک شروع به تقلید اصواتی که در اطراف می شنود می کند. هر گاه با کودک صحبت می شود پاسخ می دهد.

کودک در این سن به تصاویر نگاه می کند.

با کمک اطرافیان صفحات کتاب را ورق می زند.

کودک نسبت به داستانهائی که می شنود عکس العمل نشان می دهد.

کودک 1 تا 3 ساله

کودک شروع به پاسخ دادن به سوالات در مورد تشخیص اشیاء داخل کتابها می کند.

مانند: "گاو کجاست؟" و یا "گاو چی میگه؟"

اشیاء آشنا را نام می برد.

به اشیاء نام برده شده اشاره می کند.

وانمود به کتاب خواندن می کند.

پایان جملات کتاب را که توسط اطرافیان برایش خوانده می شود می گوید.

نام کتابها را می داند و از روی جلد کتابها، آنها را می شناسد.

در این سن کتابهای مورد علاقه دارد که غالباً از اطرافیان می خواهد که آنها را برایش بخوانند.

کودک در 3 سالگی

کودکان اغلب در این سن شروع به جستجوی کتابها به تنهائی می کند.

به داستانهای طولانی تر که برایش خوانده می شود گوش فرا می دهد.

حروف الفبا را بلند می خواند. شروع به خواندن شعر الفبا می کند. از علائم بهم چسبیده شبیه الفبا برای نوشتن استفاده می کند. همانند بزرگسالان سعی در بلند خواندن کتاب می کند.

کودکان 4 ساله

علائم ونشانه های آشنا را تشخیص می دهد.

عبارات خنده دار تولید می کند.

برخی از حروف الفباء را می شناسد و می نویسد. (در بهترین حالت در این سن 12 تا 15 حروف الفبا می باشد). نامش را می تواند بخواند و بنویسد. اصوات برخی از صداهای نوشته شده را می خواند. با استفاده از حروفی که می داند سعی در نوشتن کلمات می کند. داستانهائی که برایش خوانده شده را بازگو می نماید.

کودک در 5 تا 6 سالگی

بین صورت گفتاری و نوشتاری برخی کلمات تطابق می یابد. برخی از حروف، اعداد و کلمات را می نویسد. برخی کلمات آشنا را تشخیص می دهد. اتفاقاتی که در روند داستان قرار است بیفتد را حدس می زند. حروف ابتدائی، نهائی و میانی کلمات کوتاه را تشخیص می دهد. (مثل سر، باد) مضمون داستانی را که شنیده است بیان می کند و وقایع داستان را به ترتیب وقوع بیان می کند.

کلاس اول و دوم دبستان

داستانهای آشنا را می خواند. از برخی علائم نوشتاری همچون ویرگول و نقطه استفاده می کند. وقتی حین بلند خواندن دچار اشتباه می شود، قادر است خود را تصحیح نماید.

می تواند توالی منطقی وقایع را مشخص نماید.

کلاس دوم و سوم دبستان

کودک در این سن قادر است به تنهائی داستانهای طولانی را بخواند. هنگام خواندن بلند یک مطلب از تاکید و لحن مناسب استفاده می کند. از بافت و تصاویر برای درک معنای یک لغت استفاده می کند. مفهوم پاراگراف را می داند و در نوشتار سعی در بکارگیری آن دارد. کودک در این سن قادر است به درستی لغات را هجی نماید. از لغات و عبارات جدیدی که به تازگی شنیده است استفاده می کند.

منبع: وبسایت دکترهمه

والدین جهت آموزش می باید ابتدا با کودک خود صحبت کنند و از آمادگی کودک مطمئن شوند.

آموزش توالت رفتن به کودکان را می توان در چند مرحله خلاصه کرد.

صندلی توالت را در سرویس بهداشتی یا اتاقی که کودکتان بیشتر وقتش را در آنجا می گذراند قرار دهید.

او را تشویق کنید تا در هر زمان با یا بدون نیاز به توالت رفتن روی ان بنشیند .

مطمئن شوید که پایش بر روی زمین به راحتی قرار گرفته است.

وقتی روی صندلی نشست به او کتاب یا عروسک بدهید تا در دست گیرد

.در هنگام رفتن برای دفع در کنار او باشید و او را تنها نگذارید حتی اگر به راحتی می تواند بنشیند.

برای تداوم در اموزشتان حتی اگر از خانه دور هستید حتما صندلی او را با خود به همراه داشته باشید.

با دیدن علائم ادرار کردن در کودکتان سریعا او را به سمت سرویس بهداشتی انتقال دهید و به او یاد دهید تا با احساس آن فورا به شما اطلاع دهد .

به دخترتان اموزش شست و شوی جلو به سمت پشت بدن را بدهید تا از الودگی و عفونت جلوگیری نمایید.

آموزش طرز صحیح شستن دست به کودک پس از پایان نیز بسیار مهم است.

کودکتان را تشویق کنید: بعضی از کودکان با گرفتن عکس برگرداندن و هدیه تشویق می شوند و برخی با شنیدن داستانهای شبانه. به هر ترتیب با شناختی که از کودکتان دارید در او حس موفقیت را القا کنید .

پس از چند هفته از شروع اموزش و اطمینان شما از توانایی کودکتان، او می تواند از لباس زیر استفاده کند پس از همان ابتدا پوشک را کنار نگذارید .

کودکتان اول از همه توانایی توالت رفتن در روز را کسب می کنند پس از همان ابتدا انتظار نداشته باشید کودک در شب هم بتواند به شما اطلاع رسانی کند. به همین دلیل شبها می توانید او را پوشک کنید تا زمانی که کودک توانایی اعلام ان را در شب نیز کسب کند.

منبع: وبسایت دکترهمه

 

 

 

روش های مختلفی برای درمان شب ادراری کودکان ونوجوانان وجودداردکه زنگ یا آلارم ادراری یکی از روش های رایج آن است

زنگ ادراری چیست ؟

یکی از روش های رایج ومفید دردرمان شب ادراری است.این دستگاه از دوقسمت حساسه(سنسور)که به شورت یا ملحفه زیر کودک وصل می شود وقسمت دیگرکه به کودک وصل میشودتشکیل می شود. با مرطوب شدن سنسورباادرار،صدای زنگ وبعضی موارد ویبراتورآن فعال میشودکه باعث بیدارشدن کودک ویا والدین میگردد.دراین روش بتدریج کودک ازخالی شدن ادرارخودازمثانه آگاه میگرددازخواب بیدارشده،برای دفع ادراربه دستشویی خواهد رفت.این وسیله هیچ ضرری برای بیمارنداردومیزان درمان موفق دربیماران بسیارزیاداست( البته همه بیماران بااین روش درمان نمی شوند

زنگ ادرارچگونه استفاده می شود؟

بااین روش درمانی،خانواده کودکی که شب ادراری دارد، باید درزمان درمان بااوهمراهی لازم راانجام دهند.همه باید بدانندکه زنگ ادراری،وسیله ای برای تنبیه کودک نیست،بلکه وسیله ای برای کمک اوبرای رسیدن به صبح هایی خشک می باشد .

درروزهای اولیه والدین باشنیدن صدای زنگ، باید اورراازخواب بیدارکنند.بسیاری ازکودکانی که شب ادراری دارند بدلیل خواب سنگینی که دارنددرهفته های اول درمان با زنگ ازخواب بیدار نمی شوند..شاید لازم باشد یکی از والدین دردوهفته اول درکنار تخت خواب او بخوابند .

درزمانی که زنگ به صدا در می آید باید کودک رابیدار،به دستشویی برده تا باقیمانده ادراررادردستشویی خالی کند.درمان باید پیوسته انجام گیرد ودآخرهفته ها قطع نشود .

کودکتان راموردتشویق وتحسین قراردهیدنه بخاطر صبح خشک، بلکه بعنوان یک قهرمان، که توانسته وظیفه بسیاردشواری راانجام دهد

درمان بازنگ ادراری چقدرطول میکشد؟

حداقل برای 6 هفته درمان راادامه دهید. اگر اثرات مفید ازآن دیدید(کودک براحتی باصدای زنگ ادراربیدارشدیاشب های خشک او بیشترشدویا میزان واندازه خیسی روی لباس کوچکترشد)پس ازآن تازمانی که 14 روز کاملا خشک داشت ادامه دهند .

امااگر اثرات مفید بالاراندید،شایسته است درمان قطع ومجددا به پزشکتان مراجعه نمایید

منبع: وبسایت دکترهمه

 

 

شاید بتوان به آرام کردن شیرخوار بی قرار بعنوان یکی از سخت ترین کارهای والدین اشاره کرد

باحفظ آرامش وحوصله یکی از راه های زیر می تواند سبب آرام شدن شیرخوارتان گردد

کودک را داخل یک پتوی نازک یا پارچه مانند قنداق قرار دهید ( البته فقط در موارد بی قراری )

شیر خوار را در بغل طوری قرار دهید که سمت چپ آن چسپیده به شما باشدو او را به آرامی حرکت دهید.همیشه به خاطر داشته باشید که پس از خوابیدن او را در حالت خوابیده به پشت قرار دهید .

صدایی آرام در کنار او ایجاد نمایید مانند صدای یک فن، صدای سشوارو یا صدای ضربان قلب ضبط شده .

او را داخل کاریر قرار دهید و حرکت دهید و با حرکات آرام برای او نمایی چون حرکات مشابه دوران جنینی ایجادنمایید .

فواصل بین شیردهی خود را کمتر از 2 تا5/2 ساعت نکنید چون فواصل کوتاه باعث ناراحتی او می شود

اگر با روش های فوق آرام نشد از پستانک استفاده نمایید یا از شست دست او برای آرام شدن استفاده نمایید

راه های دیگر

تغییر در رژیم غذایی: اگر شیرخوار، شیر مادر می خورد مادر باید تغذیه خود را تغییر دهد. مصرف فراورده های لبنی و کافئین ( مانند قهوه ) را کم نمایید. اگر با تغییر رژیم تغییری ندید دوباره به رژیم معمولی برگردید. غذاهای تند و نفاخ کمتر استفاده شود مانند پیاز، کلم

در مورد شیرخوارانی که شیر خشک می خورند تغییر در نوع شیر ممکن است کمک کننده باشد .

یاد داشتی از نحوه خواب و زمان آن و طول مدت آن بردارید و اگر ارتباط با خواب و یا زمان تغذیه داشت به پزشک خود اطلاع دهید .

خواب های نیمروزی بیشتر از 3 ساعت نباشد و در زمان خواب شبانه از نور اضافه و صداهای مزاحم مانند تلویزیون پرهیز نمایید

نکات مهم برای پدر و مادرها

اگر به حدی تحت استرس قرار گرفته اید که احتمال گریه کردن و فریاد کشیدن در خودتان دیدید شیرخواررا بلافاصله روی زمین قرار دهید و از یکی از نزدیکان طلب کمک نمایید هرگز کودک خود را تکان ندهید .

منبع: سایت دکترهمه

 
 
 
در این ویدئو، دکتر مرجانه زرکش فوق تخصص نوزادان توضیح خواهند داد که درمان کولیک شیرخوارگی و نوزادی چیست؟
 
 
 
 

 

 
 
در این ویدئو، دکتر مرجانه زرکش فوق تخصص نوزادان توضیح خواهند داد که کولیک شیرخوارگی و نوزادی و چگونگی تشخیص کولیک چیست؟
 
 
 
 
 

تغذیه مناسب در سنگ های ادراری کودکان

کودکانی که سنگ کلیه و یا مجاری ادراری دارند چه نوع مایعات و غذاهایی باید مصرف نمایند.

مهمترین تغییری که در شیوه زندگی کودکان و نوجوانانی که سنگ های ادراری دارند مصرف مایعات زیاد است که از اصلی ترین مایعات محسوب می شود. یک نوجوان باید ۶ تا ۸ لیوان مایعات مصرف نماید مگر اینکه نارسایی کلیه ای داشته باشد که به دلیل این ممنوعیت مصرف مایعات دارند. در کودکان با سن کمتر باید میزان مایعات مصرفی با دستور و صلاحدید پزشک کودکان تنظیم گردد .

مطالعات زیادی که در مورد سنگ ها انجام گرفته، رعایت رژیم داش DASH که قبلاً در مورد آن مطلب در وب سایت گذاشته شده، می تواند تاثیر بسزایی در درمان سنگ های ادراری داشته باشد. کاهش وزن هم در درمان سنگ های ادراری افراد چاق بسیار تاثیر گذار است .

آیا نوع سنگ در رعایت رژیم غذایی کودک مبتلا به سنگ ادراری موثر است؟

پاسخ این سوال بلی است. اگر کودکی سنگ داشت مانند سنگ های ادراری بزرگسالان ، باید بررسی کرد و نوع آن را تشخیص داد وبر اساس نوع سنگ، برای میزان مصرف سدیم، پروتئین حیوانی، کلسیم یا اگزالات رژیم غذایی تعیین کرد.

 

برای هرکدام از این سنگ ها رژیم مخصوص لازم است :

  • سنگ های کلسیم اگزالات Calcium Oxalates
  • سنگ های کلسیم فسفات Calcium Phosphates
  • سنگ های اسید اوریک Uric Acid Stones
  • سنگ های سیستینی Cystine Stones

سنگ های کلسیم اگزالات Calcium Oxalates

مصرف اگزالات باید کم شود. اگر ایجاد سنگ به میزان اگزالات مصرفی وابسته بود باید مصرف اگزالات را کم نمود که غذاهای محتیو آن شامل :

  • آجیل و فرآوردهای آن
  • بادام زمینی
  • ریواس
  • اسفناج
  • سبوس گندم
  • چای
  • شکلات

مصرف کمتر سدیم یا نمک

احتمال تشکیل سنگ با مصرف سدیم موجود در نمک افزایش می یابد. غذاهای کنسروی، بسته بندی شده و فست فود ها سدیم زیادی دارند.

محدودکردن مصرف پروتئین حیوانی

مصرف پروتئین حیوانی هم احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهد. کم کردن مصرف پروتئین توسط پزشک گاهی توصیه می شود که شامل مصرف :

  • گوساله، ماکیان، خوک
  • تخم مرغ
  • ماهی و صدف
  • شیر، پنیرو محصولات لبنی دیگر

اگر توصیه به مصرف پروتئین حیوانی شد باید توصیه کرد که حتما پروتئین با پایه گیاهی و با اگزالات کم جایگزین شود مانند لوبیاها، عدس و نخود خشک

براساس سن، جثه و فعالیت کودک باید از پزشکتان بخواهید که میزان مصرف پروتئین حیوانی و گیاهی لازم تنظیم گردد.

 

کلسیم کافی به کودک بدهید

برای رشدو قوت استخوان ها مصرف کلسیم کافی ضرور است. باید میزان مصرف کلسیم کافی برای پیشگیری از تشکیل سنگ اگزالاتی پرسیده شود. بجای مصرف مکمل های کلسیمی از مواد غذایی حاوی کلسیم کافی استفاده نمایید چون کلسیم برای ممانعت از باند شدن بعضی از موادی که در تشکیل سنگ اگزالاتی دخیل اند لازم است.

بهتر است کلسیم از گیاهانی که کلسیم کافی و اگزالات کم دارند تامین شود مانند آب میوه های حاوی کلسیم، غلات، نان ها، بعضی از سبزیجات و گونه هایی از لوبیا



سنگ های کلسیم فسفات

برای پیشگیری از سنگ های کلسیم فسفاتی نکاتی مشترکی در تغذیه، مانند سنگ های کلسیم اگزالاتی رعایت گردد


مصرف کمتر سدیم یا نمک

احتمال تشکیل سنگ با مصرف سدیم موجود در نمک افزایش می یابد. غذاهای کنسروی، بسته بندی شده و فست فود ها سدیم زیادی دارند.

محدودکردن مصرف پروتئین حیوانی

مصرف پروتئین حیوانی هم احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهد. کم کردن مصرف پروتئین توسط پزشک گاهی توصیه می شود که شامل مصرف :

  • گوساله، ماکیان، خوک
  • تخم مرغ
  • ماهی و صدف
  • شیر، پنیرو محصولات لبنی دیگر

اگر توصیه به مصرف پروتئین حیوانی شد باید توصیه کرد که حتما پروتئین با پایه گیاهی جایگزین شود مانند:

  • لوبیاها، عدس و نخود خشک
  • غذاهایی که بنیان سویا دارند مانند شیر سویا، کره سویای و توفو که شبیه پنیراست و با سویا می سازند
  • روغن آفتابگردان

براساس سن، جثه و فعالیت کودک باید از پزشکتان بخواهید که میزان مصرف پروتئین حیوانی و گیاهی لازم تنظیم گردد.

کلسیم کافی به کودک بدهید

برای رشدو قوت استخوان ها مصرف کلسیم کافی ضرور است. باید میزان مصرف کلسیم کافی برای پیشگیری از تشکیل سنگ اگزالاتی پرسیده شود. بجای مصرف مکمل های کلسیمی از مواد غذایی حاوی کلسیم کافی استفاده نمایید چون کلسیم برای ممانعت از باند شدن بعضی از موادی که در تشکیل سنگ ها دخیل اند لازم است.

بهتر است کلسیم از گیاهانی که کلسیم کافی و اگزالات کم دارند تامین شود مانند آب میوه های حاوی کلسیم، غلات، نان ها، بعضی از سبزیجات و گونه هایی از لوبیا

 



سنگ های اسید اوریکی

محدودکردن مصرف پروتئین حیوانی

مصرف پروتئین حیوانی هم احتمال تشکیل سنگ کلیه را افزایش می دهد. کم کردن مصرف پروتئین توسط پزشک گاهی توصیه می شود که شامل مصرف :

  • گوساله، ماکیان، خوک
  • تخم مرغ
  • ماهی و صدف
  • شیر، پنیرو محصولات لبنی دیگر

اگر توصیه به مصرف پروتئین حیوانی شد باید توصیه کرد که حتما پروتئین با پایه گیاهی جایگزین شود مانند:

  • لوبیاها، عدس و نخود خشک
  • غذاهایی که بنیان سویا دارند مانند شیر سویا، کره سویای و توفو که شبیه پنیراست و با سویا می سازند
  • روغن آفتابگردان

سنگ های سیستینی

مهمترین مداخله تغذیه ای در این نوع سنگ مصرف فراوان آب تا از تشکیل سنگ سیستینی جلوگیری نماید. با پزسکتان جهت میزان مصرف مناسب آب براساس سن و جثه او مشورت نمایید.

امیدوارم اطلاعات بالا مفید واقع گردد و بسیاری از باورهای غلط را در مورد رژیم های نادرست و شیوه زندگی را برطرف سازد.

کم کاری تیروئید در کودکان را جدی بگیرید

علائم و روشهای پیشگیری از عوارض کم کاری تیروئید در کودکان

تیروئید غده ای است که همه ما بصورت نرمال در قسمت جلوی گردن داریم و کار آن ترشح هورمون تیروئید استکه برای عملکرد طبیعی سایر ارگانهای بدن لازم است. از جمله تنظیم دما، متابولیسم آب، قند، چربی و پروتئین، رشد و نمو و مخصوصا در رشد مغزی شیرخواران

اهمیت کم کاری تیروئید در چیست؟

اکر تیروئید کم کار باشد تمام قسمتهای بدن از این بیماری رنج می برند اما آسیبی که به مغز می رسد غیر قابل جبران است.

2 نوع کم کاری تیروئید داریم

  1. کم کاری مادرزادی تیروئید که از بدو تولد وجود دارد
  2. کم کاری اکتسابی که پس از تولد در هر سنی رخ می دهد

چرا کم کاری مادرزادی تیروئید اهمیت زیادی دارد؟

چون مغز نوزاد در بدو تولد کاملا رسیده نیست و باید طی سه سال اول رشد و نمو داشته باشد. بنابراین کم کاری تیروئید در سه سال اول عمر باعث عقب افتادگی ذهنی شدید و غیرقابل برگشت می شود

چگونه از ابتلا نوزادمان به کم کاری تیروئید جلوگیری کنیم؟

به علت اهمیت کم کاری در نوزادان و شیرخوران و عواقب غیرقابل برگشت ناشی از آن در کشور ما برای همه نوزادان در روز بعد از تولد ازمایش تیروئید انجام می شود.

البته اگر این تست نرمال بود به معنی این نیست که دیگر هرگز دچار بیماری تیروئید نخواهد شد. زیرا این آزمایش فقط نوع مادرزادی را نشان می دهد و ممکن است هر طفل یا فرد دیگری بعدا دچار کم کاری یا پرکاری تیرئید شود.

آزمایشاتی که در بدو تولد انجام می گیرد تحت عنوان غربالگری تیروئید شناخته می شود.

علائم بیماری تیروئید چیست؟

تیروئید ممکن است کم کار یا پرکار شود و یا اندازه آن به علل مختلفی بزرگتر از طبیعی شود که باید بررسی شود. برخلاف بزرگسالان علایم کم کاری تیروئید در دوران کودکی چندان مشخص و بارز نیست.

ولی در هر کودکی که رشد قدی کافی نداشته باشد یا افزیش وزن یا چاق باشد و یا در صورت وجود علایمی از قبیل تنبلی، بی حالی، خواب آلودگی، پف زیر چشم، یبوست، کاهش انرژی، عدم تحمل سرما، خشکی پوست، افزایش نیاز به خواب، ضعف و اختلالات بلوغ باید به این بیماری شک کرد.

متاسفانه این علایم ذکر شده در شیرخواران کوچک معمولا دیده نمی شود و اگر واقعا کم کاری وجود داشته باشد رشد مغزی و هوشی کودک دچار آسیب می شود.

بنابراین اهمیت غربالگری در بدو تولد فوق العاده بالاست. کلیه نوزادانی که آزمایش غربالگری غیرطبیعی داشته باشند حتما باید مجددا مراجعه نموده و آزمایش خون وریدی جهت آزمایش کامل بررسی تیروئید انجام گیرد.

روشهای کنترل تب در کودکان

مراجعه به پزشک برای تشخیص بیماری و درمان ضروری بوده و کنترل تب جایگزین آن نخواهد شد
 
باید به این موضوع مهم توجه داشت که کنترل تب درمان قطعی بیماری نبوده و تنها کمک به درمان و به اصطلاح پزشکی یک درمان حمایتی است. بنابراین مراجعه به پزشک برای تشخیص بیماری و درمان ضروری بوده و کنترل تب جایگزین آن نخواهد شد.
مواردی که تب کودک خطرناک تلقی شده و ویزیت پزشکی سریع (اورژانس) ضروری است شاملند بر: 3 ماه اول عمر؛ بیماریهای زمینه ای مثل نارسایی قلبی ریوی یا بیماران نقص ایمنی یا مبتلا به کم خونی داسی شکل؛ همراه شدن تب با مواردی مثل: عدم صرف شیر یا مایعات (بی اشتهایی نسبی به غذا در کودکان تبدار شایع است)، بیحالی شدید و خواب آلودگی دایمی (بطوریکه کودک با کاهش تب سرحال نیاید)، استفراغ یا اسهال مکرر، سردرد یا درد شکم شدید، گریه یا بی قراری مداوم، تنگی نفس (تند شدن ضربان قلب یا تنفس که با پایین آمدن تب رفع می شوند، قابل انتظار و بی خطر است ولی اگر علیرغم پایین آمدن تب، تعداد تنفس تند و تنفس مشکل یا ضربان قلب تند باشد، جدی بوده و مراجعه سریع به پزشک یا مرکز اورژانس ضروری است). باید دانست تب بیشتر از 38 درجه سانتی گراد زیربغلی بدون علامت دیگر در سن 3 ماه تا 3 سال نیازمند مراجعه پزشکی و بررسی است حتی اگر حال عمومی بد نباشد.
اصولا دو روش اصلی برای کنترل تب وجود دارد: روش دارویی و روشهای غیر دارویی:
1- روش دارویی کنترل تب: استامینوفن داروی انتخابی و خط اول کنترل تب در کودکان می¬باشد که به صورت معمول 10 تا 15 میلی¬گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر بار، هر 4 ساعت تجویز می¬شود و عموماً به صورت خوراکی (قطره یا شربت) یا شیاف مورد استفاده قرار می¬گیرد. قطره معمولا 2 (تا حداکثر 5/2 قطره) به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در هر بار، هر 4 ساعت تجویز می شود. شیاف را در بار اول می توان با مقدار دو برابر داد ولی دوزهای بعدی را با مقدار توصیه شده بالا تکرار می کنیم. البته بهتر است دوز دارو توسط پزشک تعیین و تجویز گردد چرا که دوز بالای استامینوفن به نارسایی خطیر کبدی منجر می شود. در مورد این که مصرف شیاف استامینوفن بهتر است یا خوراکی، همواره اختلاف نظر وجود داشته است. چون تفاوت عمده ای در اثر ضد تب استامینوفن خوراکی و شیاف آن (حتی با مقدار اولیه دو برابر) مشاهده نمی شود و مشکلاتی از قبیل اثر کمتر ناشی از جذب ضعیف شیاف بخصوص در شرایطی مثل اسهال و همچنین خطر مسمومیت ناشی از مصرف دوزهای بالا یا مکرر برای شیاف وجود دارد، آخرین توصیه ها این است که شیاف فقط برای موارد استفراغ یا نخوردن دارو بکار رود.
داروی پر کاربرد دیگر برای کنترل تب، ایبوپروفن است. هر چند در برخی مطالعات اثر ضد تب ایبوپروفن تا حدی بیشتر از استامینوفن بوده است اما این مورد همیشگی نبوده و استامینوفن همچنان داروی انتخابی و اول در کنترل تب محسوب می شود. ایبوپروفن را نباید در کودکان بد حال یا هر کسی که سابقه مشکلات گوارشی مثل التهاب معده یا زخم گوارشی دارد، بکار برد.
توجه داشته باشید که تجویز آسپرین برای کنترل تب در کودکان ممنوع است (خطر بروز سندروم ری که نوعی نارسایی حاد و خطرناک کبدی است). لازم به ذکر است که تجویز کورتون مثل دگزامتازون برای کنترل تب خطراتی در بر داشته و توصیه نمی شود. همچنین تب لزوما به معنای عفونتهای باکتریایی و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک نیست و همانطور که می دانیم بیشتر تبهای کودکان علت ویروسی دارد.
2- روشهای غیر دارویی: اساس کنترل تب در کودکان به شیوه خانگی یا غیر دارویی، تن شویه است. در این روش قصد و غرض، خنک کردن خون و کاهش دمای مرکزی بدن است. می دانیم که در زمان تب، جریان خون دست و پا کاهش یافته و خون به قسمتهای مرکزی بدن انتقال می یابد تا دمای مرکزی بدن افزایش یابد. لذا پاشویه لفظ دقیق و صحیحی نبوده و برای خنک کردن بدن در زمان تب، باید از مناطقی از بدن کودک استفاده کرد که جریان خون کاهش نیافته است. ابتدا پارچه های نازک و تمیزی را با آب ولرم خیس نموده و پس از گرفتن آب اضافی، آن را روی زیر بغل، سینه و کشاله ران می گذاریم و هر 15 تا 20 دقیقه این کار را تا کاهش تب ادامه می دهیم. در صورت سرد شدن شدید دست و پا می توان آنها را پوشانده و تن شویه را ادامه دهیم. اما در صورت بروز لرز که بدن برای افزایش تب ایجاد می نماید، باید موقتا تن شویه را قطع نموده و 10 تا 15 دقیقه پس از قطع لرز (که قطعا با افزایش تب همراه می گردد)، مجددا تن شویه را شروع نمود. باید توجه داشت که استفاده از آب سرد، مخلوط آب و الکل، غوطه وری در وان آب سرد یا دوش سرد برای کنترل تب، همگی خطرناک بوده و به هیچ نحو توصیه نمی شوند. استحمام با آب ولرم مجاز بوده و بهتر است پس از کاهش شدت تب انجام پذیرد.
اینکه کدام روش کنترل تب (دارویی یا تن شویه) بکار رود، تفاوت عمده ای نداشته و بیشتر یک امر سلیقه ای است. مثلا در روش تن شویه دارویی وارد بدن نمی شود، هر چند استامینوفن با دوز صحیح، داروی بی خطر و بی عارضه ای است. در عوض، در روش تن شویه احساس ناخوشایندی به کودک دست می دهد. البته وقتی تب خیلی بالاست (تب مقعدی بالای 40 درجه سانتی گراد)، یا در کودکان پرخطر برای تب که در بالا به آنها اشاره شده بود، بهتر است از هر دو روش به صورت همزمان استفاده شود. سایر روشهای خانگی یا غیر دارویی صحیح کنترل تب در کودکان شاملند بر تغذیه مناسب (شیر مادر فراموش نشود)، دادن مایعات مکفی به کودک (شامل آب خوردن، شیر، سوپ، دوغ، آب میوه خانگی و نظایر آن. نوشابه یا چای مناسب نیستند)، لباس خنک و راحت و دمای معتدل محیط، و استراحت که همگی در پایین آوردن تب کودک و بهبودی عمومی وی موثرند .

 
 
 
انواع دماسنج یا ترمومتر پزشکی و طرز کار با آنها
تب و کنترل آن در کودکان
 

 

بیماری ‎ریفلاکس معده به مری شایع ترین مشکل مری در کودکان است. ‎
بیماری ریفلاکس معده به مری (برگشت شیر و مواد غذایی )شایع ترین اختلال مری در کل سنین کودکی است.
پدیده ریفلاکس معمولا از ماه های اول زندگی شروع گردیده و در چهار ماهگی به اوج میرسد .پس از آن علایم به تدریج کاهش می یابد،به صورتی که در یک سالگی 88درصد و تا پایان دوسالگی تقریبا تمامی موارد آن برطرف می شود.
اتلاق عنوان" بیماری "به "پدیده ریفلاکس"بستگی به علایم و شرایط سنی کودک دارد،بنابراین باید در نظر داشت که هر ریفلاکسی بیماری محسوب نمی شود.
ثابت شده است که وجود استعداد ژنتیکی در بروز ریفلاکس نقش دارد.
بیماری هایی مثل التهاب گوش میانی،سینوزیت و...در همراهی با ریفلاکس دیده می شوند.
این بیماری در کودکان مبتلا به آسم شیوع بیشتری دارد.

علایم ریفلاکس:



الف:شایعترین علامت برگشت شیر و مواد غذایی به دهان می باشد،اما گاهی با وجود بیماری ریفلاکس برگشت شیر یا مواد غذایی به دهان ممکن است وجود نداشته باشد

ب:مجموعه علایمی ناشی از تحریک بافت مری دیده می شود که مهمترین این علایم شامل موارد زیر است :
١-بیقراری شدید بعد از غذا خوردن
٢-اق زدن
٣-برگرداندن سر به عقب
٤-خود داری از خوردن مواد غذایی

ج:کاهش رشد

د:سرفه ،خس خس و علایم تنفسی که از علایم غیرمعمول محسوب می گردد
...
تشخیص
شرح حال و معاینه بالینی مهمترین رکن در تشخیص محسوب می شوند.
روش های تشخیصی مختلف در صورت نرمال بودن وجود بیماری را رد نمی کنند و
این بررسی ها بیشتر در مورد علایم غیر معمول بیماری یا پایش درمان ارزشمند هستند.

درمان



تصحیح تغذیه و موقعیت قرارگیری
اساس درمان ریفلاکس بر تغییر در سبک زندگی استوار می باشد

موقعیت و وضعیت شیرخوار:


یکی از روش های درمان تصحیح موقعیت قرارگیری شیرخوار است؛
بهترین وضعیت برای هنگام بیداری حالت ایستاده و در آغوش والدین می باشد.
در حالت خواب هم بهتر است سر و قسمت بالایی تنه کمی از سایر قسمت ها بالاتر باشد.
از سوی دیگر ،وضعیت نشسته یا خوابیده به پهلو موجب تشدید ریفلاکس می گردند.
نکته:برای بالا بردن سر در وضعیت خوابیده جهت کاهش ریفلاکس باید تختخواب را بالا برد و صرف گذاشتن بالش زیر سر ممکن است باعث افزایش فشار شکمی و تشدید ریفلاکس گردد

تغذیه:


هدف از تصحیح تغذیه ،افزایش غلظت مواد غذایی می باشد تا حجم محتویات معده و فشار شکمی روی دریچه بین مری و معده کمتر شود و در عین حال نیاز های تغذیه ای کودک به طور کامل تامین گردد.
برای رسیدن به این هدف اضافه کردن یک قاشق آرد برنج به هر پیمانه شیرخشک را توصیه شده است .
البته شیر خشک های تغلیظ شده موسوم به "آنتی ریفلاکس"هم در بازار دارویی وجود دارند که تجویز آن منوط به تجویز پزشکان اطفال است.

نکته اول:
شیرهای تغلیظ شده و انتی ریفلاکس در درمان نوزادان نارس به دلیل ایجاد مشکلات جدی توصیه نمی شود
نکته دوم:
بعضی منابع طب کودکان یک دوره رژیم غذایی کم حساسیت(هیپو آلرژن)با تصمیم و تحت نظارت پزشک کودکان را توصیه
می کنند.

درمان های دارویی

چندین دسته دارویی از جمله آنتی اسیدها ،مهارگر های گیرنده نوع دوی هیستامین،مهارکنندگان پمپ پروتون وبعضی داروهای دیگر برای درمان ریفلاکس وجود دارند.
که در مواقع لزوم توسط پزشک کودکان تجویز می گردند


جراحی



درمان جراحی در ریفلاکس ،محدود به موارد نادری از بیماری است که به تمام روش های دیگر مقاوم بوده اند یا دچار عوارض جدی در مری شده اند


خلاصه بحث

بیماری ریفلاکس شایع ترین مشکل مری در کودکان است.
ریفلاکس می تواند از ماه اول زندگی کودک شروع شود و در اکثر موارد تا دو سالگی برطرف می گردد.

در تشخیص مهمترین مساله شرح حال و معاینه است

در حیطه درمان موثرترین اقدام تصحیح تغذیه و وضعیت کودک دلبند است.

درمان های دارویی در صورت لزوم و تحت نظارت پزشک کودکان در درمان موثر هستند.

 

چرا به اسید فولیک پیش و حین بارداری نیاز داریم؟
 
مصرف یک عدد قرص 400 اسید فولیک پیش از تولد و بعد از بارداری می تواند به پیشگیری از نقص مادرزادی مغز و نخاع نوزاد کمک کند. هر روز این قرص را بخورید و یک کاسه غلات غنی شده هم داشته باشید.

اسید فولیک چیست؟

 
 
اسید فولیک شکلی از ویتامین B به نام فولات است. فولات نقش مهمی در تولید گلبول های قرمز ایفا می کند و به لوله عصبی نوزاد شما کمک می کند تا مغز و نخاع خود را گسترش دهد.
بهترین منابع غذایی حاوی اسید فولیک غلات غنی شده هستند.
فولات به طور طبیعی در سبزیجات سبز تیره و مرکبات یافت می شود.

چه موقع باید شروع به مصرف اسید فولیک کنم؟

 
ناهنجاریهای جنینی در طی 3-4 هفته اول بارداری رخ می دهد. بنابراین مهم است که فولات در سیستم شما در طول مراحل اولیه رشد مغز و نخاع نوزاد شما وجود داشته باشد.
 
اگر پیش از بارداری با پزشک خود مشورت کنید، حتما به شما خواهد گفت که مصرف اسید فولیک را پیش از اقدام با بارداری شروع کنید. مطالعات مختلف نشان داده است که زنانی که حداقل یک سال قبل از بارداری اسید فولیک را مصرف می کنند، شانس زایمان زودرس را به میزان 50٪ یا بیشتر کاهش داده اند.
 
مرکز کنترل بیماریها ی امریکا توصیه می کند که حداقل یک ماه قبل از اینکه باردار شوید و هر روز در دوران بارداری اسید فولیک مصرف کنید. با این حال، مرکز کنترل بیماریها همچنین توصیه می کند که در صورت امکان تمام زنان در سنین باروری هر روز یک اسید فولیک مصرف کنند. بنابراین شما می توانید حتی قبل از انکه تصمیم به باردار شدن بگیرید اسید فولیک مصرف کنید.
 

چقدر باید در دوران بارداری اسید فولیک دریافت کنم؟

 
 
دوز توصیه شده برای همه زنان سنین باروری حدود 400 میکروگرم فولات در روز است. اگر هر روز مولتی ویتامین مصرف می کنید، حتما بررسی کنید که مقدار توصیه شده را داشته باشد.
اگر به دلایلی نمی خواهید مولتی ویتامین مصرف کنید، می توانید مکمل های اسید فولیک را مصرف نمایید.
 

چقدر اسید فولیک در دوران بارداری لازم است؟

 
 
پیش از بارداری : 400 میکروگرم
سه ماه اول بارداری: 400 میکروگرم
برای ماه های چهار تا نه حاملگی: 600 میکروگرم
شیردهی: 500 میکروگرم
البته به خاطر داشته باشید که در کشور ما بطور کلی دز 400 مورد تایید و استفاده بوده و اثرات مفید لازم را به جنین و مادر منتقل می کند

اسید فولیک چه مزایایی دارد؟

 
بدون اسید فولیک کافی در بدن شما، لوله عصبی جنین شما ممکن است به درستی بسته نشود که می تواند مشکلاتی به نام نقص لوله عصبی ایجاد کند.

نقص لوله عصبی می تواند شامل موارد زیر باشد.

 
اسپینا بیفیدا: توسعه ناقص نخاع یا مهره ها
آنانسفالی : رشد ناقص قسمتهای اصلی مغز
 
نوزادان مبتلا به آنانسفالی معمولا زنده نمی مانند و افرادی که دارای اسپینا بیفیدا هستند ممکن است به طور دائم غیر فعال شوند.
اما خبر خوب این است که مصرف اسید فولیک می تواند نوزاد شما را با احتمال بسیار زیاد از نقص لوله عصبی حفظ کند
با توجه به نظر مرکز کنترل بیماریهای امریکا، اگر شما قبلا نوزاد مبتلا به نقص لوله عصبی داشته اید، دریافت اسید فولیک به اندازه کافی می تواند خطر ابتلا به یک کودک دیگر با نقص عصبی لوله را تا 70٪ کاهش دهد.
اگر فرزند قبلی شما نقص لوله عصبی داشته توصیه می شود، تحت نظر پزشک میزان روزانه اسید فولیک خود را تا 4000 میکروگرم (همان 4 میلی گرم) هر روز افزایش دهید.

اسید فولیک همچنین می تواند کودک شما را در برابربیماریهای زیر محافظت کند.

 
شکاف لب و کام
تولد زودرس
وزن کم هنگام تولد
سقط جنین
رشد نامناسب در رحم

اسید فولیک همچنین برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای زیر پیشنهاد شده است:

 
 
عوارض بارداری (در یکی از گزارشات نشان داده شد زنانی که در سه ماهه دوم مکمل اسید فولیک را مصرف می کنند خطر ابتلا به پره اکلامپسی و افزایش فشار خون بارداری کمتری دارند.)
بیماری قلبی
سکته مغزی
برخی از انواع سرطان ها
 
 
در تمام طول سال اول زندگی کودک؛ والدین می توانند مهارتهای ارتباطی کودک خود را تشویق نمایند
در سال اول تولد کودک سمت تغییرات بسیاری قرار می گیرد. کودکان از همان ابتدا سعی در ایجاد ارتباط با اطراف خود می نمایند. در تمام طول سال اول زندگی کودک؛ والدین می توانند مهارتهای ارتباطی کودک خود را تشویق نمایند. تشویق مهارتهای ارتباطی کودک امری آسان است.
تنها کافیست با کودک خود بخندید، حرف بزنید، آواز بخوانید و برایش کتاب بخوانید. چرا باید بر ایجاد ارتباط با کودک خود تمرکز کنید؟ زیرا یجاد ارتباط از همان ابتدا با کودک و صحبت کرند با او باع توسعه ی مهارتهای خواندن، نوشتن و مهارتهای بین فردی او در کودکی و بعدها در تمام طول زندگی او گردد.
 
بخندید و به او توجه کنید
خیلی پیش از آنکه کودک بتواند به خوبی صحبت کند، کودک معنای عمومی آنچه که شما می گوئید را درک می کند. کودکان حتی می توانند لحن صحبت کردن اطرافیان را نیز درک نماید. سعی کنید تلاشهای اولیه ی کودک را در مراحل اولیه ی برقراری ارتباط با لبخند و توجه پذیرا باشید. سعی کنید تلاشهای اولیه ی کودک را در مراحل اولیه ی برقراری ارتباط با لبخند و توجه پذیرا باشید. سعی کنید در هنگام غان و غون کردن کودک به او توجه کنید و نگاهتان را از وی نگیرید. سعی کنید حین تلاش کودک برای رساندن منظورش به او توجه نمائید.
 
وقت کافی برای گوش دادن به صحبت های اولیه ی کودکتان بگذارید.
سعی کنید شیوه ی برقراری ارتباط کودکتان را تقلید نمائید. با تقلید شیوه ی ارتباطی کودکتان شما پیام مهمی به او منتقل می نمائید. آنچه که کودکتان احساس می کند برای شما ارزشمند است.
 
سعی کنید اغلب با کودک خود صحبت نمائید.
مخصوصاً با صدائی شاد و گرم. کودکان با تقلید اصواتی که می شنوند می توانند صحبت کردن را فرا گیرند.

فیلم ارتباط تغذیه با شیرمادر و ابتلا به زردی در نوزادان

در این ویدئوی وبسایت دکترهمه نشان داده شده که آیا ارتباطی بین تغذیه با شیرمادر و ابتلا به زردی در نوزادان وجود دارد؟
آیا قطع شیردهی با شیر مادر باعث بهبود سلامت نوزاد خواهد شد؟ .
پیشگیری از سوختگی در کودکان
نخستین اصل در پیشگیری: چطور، کجا، چه موقع و چه کسی ممکن است به خود یا دیگران صدمه وارد نماید

برنامه های پیشگیری از سوختگی توصیه شده توسط سازمان بهداشت جهانی

محصور کردن مکان های آشپزی.الکتریکی کردن وسایل برای کاهش وابستگی به شمع و چراغ های نفتی ، طراحی اجاق های ایمن ، بهبود بخشیدن ساختارخانه و همچنین نصب آشکارسازهای دود می باشد.

برای پیشگیری از سوختگی چه باید کرد؟

1.رعایت ایمنی در آشپزخانه

2.رعایت ایمنی لوازم برقی

3.رعایت ایمنی آب گرم

4.رعایت ایمنی غذاها و نوشیدنی ها

5.رعایت ایمنی مواد شیمیایی

6.ایمنی کودکان در فضای باز

7.افزایش آگاهی درباره ی سوختگی ها و پیشگیری از آن

8.وسایل اطفای حریق

9.جعبه ی وسایل کمک های اولیه

.نکاتی که باید در آشپزخانه رعایت کرد تا کودک ما دچار سوختگی نشود:

-جداسازی نواحی پخت وپز با آشپزخانه از بخش نشیمن خانه

قرار دادن سطوح پخت وپز بالاتر از سطح زمین -

عدم استفاده از روشن کننده ها در حضور کودکان -

پختن غذا روی شعله های عقبی گاز -

درصورت پخت غذا روی شعله ی جلویی ، ظرف غذا طوری قرار گیرد که دسته ی آن بیرون از حد اجاق گاز قرار نگیرد -

غذاها و نوشیدنی های داغ دور از لبه ی میز قرار گیرند -

درمورد ایمنی لوازم برقی رعایت این نکات الزامی است:

روی تمام پریزهای برق با پوشش محافظ پوشانده شود

سیم های برق از زیر فرش عبور نکنند

چند سیم رابط یا دوشاخه به یک خروجی(پریز) وصل نشود

از وسایل برقی در حمام استفاده نشود

درمورد ایمنی آب گرم رعایت این نکات الزامی است

درجه ی حرارت آب گرم کن های خانگی بهتر است روی دمای کم تر از 60 درجه ی سانتی گراد تقسیم شود Ÿ

حرارت آب گرم بین 49 تا 50 درجه ی سانتی گراد باشد Ÿ

دمای آب شست و شوی کودک زیر 38 درجه ی سانتی گراد وبرای نوزادان 37 درجه ی سانتی گراد است Ÿ

درنهایت به کودکان خود آموزش دهید که از اجسام داغ دوری کنند و با کبریت. اجاق گاز . مواد شیمیایی . الکتریکی بازی نکنند

به کودکان خود بیاموزید هنگام آتش سوزی چگونه لباس های مشتعل را از تنشان درآورند و روی زمین بغلتند

سعی کنید کپسول اطفای حریق همیشه در دسترس باشد و طرز استفاده از این کپسول آموزش داده شود و پس از هربار استفاده پر شود

 

علل و علایم بروز کم خونی سلول داسی شکل کدامند

در کسانیکه دچار کم خونی داسی شکل هستند، گلبولهای قرمز خون دیگر حالت دایره ای ندارند
 
 
 
 
کم خونی داسی شکل چیست؟
کم خونی داسی شکل نوعی اختلال ژنتیکی است که بیش از صد هزارنفر در امریکا به آن مبتلا هستند. هموگلوبین پروتئینی است که باعث حمل اکسیژن در خون می شود.
گلبولهای قرمز خون حاوی هموگلوبین ها هستند. در حالت نرمال گلبولهای قرمز خون دایره ای شکل و منعطف هستند. انعطاف پذیری گلبولهای قرمز باعث می شود تا بتوانند براحتی در رگهای خونی کوچک جریان پیدا کنند و اکسیژن خون را به اندامهای بدن برسانند. اما در کسانیکه دچار کم خونی داسی شکل هستند، گلبولهای قرمز خون دیگر حالت دایره ای ندارند و در واقع شبیه به داس هستند. گلبولهای قرمزی که به شکل داس هستند از طول عمر کوتاهی برخوردارند.
این سلولها در مقایسه با سلولهای خونی عادی تنها ده روز عمر می کنند این در حالیست که گلبولهای قرمز سالم حدود 120 روز عمر می کنند، گلبولهای داسی شکل می توانند در یک جا جمع شوند و باعث مسدود شدن جریان خون شوند.
داسی بودن گلبولهای قرمز همراه با عواقبی همچون آسیبهای مداوم به کبد، مغز، کلیه ها، قلب و طحال می باشد.
 
علت بروز کم خونی داسی شکل چیست؟
کم خونی داسی شکل در اثر اختلال های ژنتیکی ایجاد می شود.
زمانیکه یک فرد دو ژن این بیماری را از والدین دریافت کند مبتلا به این عارضه می گردد.
 
علائم کمخونی داسی شکل شامل

1- کمخونی
2- درد در ناحیه ی قفسه ی سینه
3- مشکلات تنفسی
4- سکته
5- احساس درد در مفاصل
6- عفونت
 7- مسدود شدن جریان خون وارد شده به طحال و کبد
 
 
 

 

علاقمند کردن کودکان به خوردن سبزیجات
 
علاقمند کردن کودکان به خوردن سبزیجات به راحتی امکانپذیر است فقط کافیست والدین به اصولی پایبند شوند.
 
 
 
جهت علاقمند کردن کودکان به خوردن سبزیجات ، سبزیجات را دشمن نسازید :

کودکان در خصوص تغذیه و سلامت بسیار از شما می شنوند. در این میان سیلی از پیام های منفی به سویشان روانه می گردد .

وقتی به کودک اصرار می کنید که “تو” باید این سبزیجات را بخوری :

در واقع ما به ذهن کودک این پیام را می فرستیم که سبزیجات چیزی است که احتمالاً دوست داشتنی نیستند .

همین مسئله می تواند مانعی جهت علاقمند کردن کودکان به خوردن سبزیجات باشد .

بگذارید کودک بداند که تمام گروههای غذائی برای بدن او لازم هستند و بدن به تمام گروههای غذائی نیاز دارد .

اشتباهات نادرست رایج در خصوص تغذیه

نشانه های یک کودک نابغه

 

از پنهان کردن سبزیجات در غذا خودداری کنید .

 

به کودک خود حق انتخاب دهید

هر چه شما بیشتر اختیار و حس انتخاب به کودک خود بدهید، احتمال انتخاب میوه ها و سبزیجات بیشتر خواهد بود .

جهت علاقمند کردن کودکان به خوردن سبزیجات به آنها اجازه ی پرورش گیاهان و سبزیجاتی را که باید بخورند، بدهید .

در صورت امکان یک، باغچه ی کوچک در اختیار کودک قرار دهید تا بتواند در آن سبزیجات پرورش دهد .

آنگاه خواهید دید که کودک با لذت بیشتری سبزیجاتی را که خودش پرورش داده است ،مصرف خواهد نمود .

.

 

 

 

فیلم کولیک شیرخوارگی و نوزادی چگونه درمان می شود؟
 
 
 
 
 
 
 

 

فیلم کم کاری مادرزادی تیروئید
 
 
 
 
 
 
 



آخرین بروز رسانی : 1400/10/06